Hjemmelavet müsli med kokos

Nem og sund hjemmelavet müsli med kokos.

Ingredienser:
4 dl havregryn
1/2 dl kokosmel
1/2 dl hørfrø
1 dl solsikkefrø
1 dl rosiner
50 g mandler
1 spsk kokosolie
3 spsk honning

Sådan gør du: Varm en pande op til middelvarme. Put kokosolien på og lad den smelte. Put så havregryn på panden og vend det godt rundt i kokosolien. Tilsæt honningen og rør godt rundt. Hak mandlerne groft og put dem på panden sammen med kokosmel, solsikkefrø, hørfrø og rosiner. Lad det varme godt igennem på panden til det får en gylden farve, og hørfrøene begynder at “poppe”. Hæld det af panden over på et stykke bagepapir til afkøling. Når müslien er helt afkølet, kan det kommes i et lufttæt glas. Kan holde sig i ca 2 uger.

Tips til ændringer: Hvis du ikke bryder dig om kokos, kan dette bare udelades, og havregrynene kommes så på den varme pande uden fedtstof. Ligeledes kan du udelades nogle af frøene eller erstatte med andre. Nogle gange hakker jeg også noget tørret frugt og bruger i stedet for rosiner.

IMG_3066

Yoghurt og paprika marineret kylling

Saftig kylling, marineret i yoghurt og paprika.

Ingredienser:
2 kyllingebryster
1 1/2 dl græsk yoghurt
1 lille dåse tomat pure
1-2 spsk paprika
1 spsk tomatketchup
salt, peber

Sådan gør du: Bland græsk yoghurt, tomatpure, tomatketchup og 1 spsk paprika sammen. Smag det til med salt og peber, put evt. mere paprika i. Mængden af paprika afhænger af, den slags paprika du anvender. Men smager skal træde kraftigt frem. Stil marinaden til side mens du skærer kyllingen i store tern. Bland kyllingen godt ind i marinaden, så alt kødet er dækket.
Dæk skålen til og stil i køleskabet. Den har godt af at trække længe i marinaden. Mindst 3 timer for at få rigtigt saftigt kød. Rør rundt i skålen et par gange, men den trækker, for at få kyllingen marineret godt overalt.
Tag skålen ud af køleskabet 15-20 min inden kyllingen skal steges. Varm en pande godt op, og put olie på. Læg kyllingen med marinaden på, på den varme pande og vend stykkerne flere gange undervejs til de har fået farve på alle sider.

Tips til ændringer: Det er også ret lækkert at putte lidt chiliflager i marinaden for et ekstra pift. Du kan også vende kyllingen med marinaden på, i fuldkornsmel med salt, peber og lidt paprika inden du steger dem. Så får du lækre hjemmelavede paprika nuggets.

 

Fuldkornsfladbrød

Pandebagte fuldkornsfladbrød.

Ca 10 stk

Ingredienser:
20g gær
1/2 spsk salt
3 spsk græsk yoghurt
2 dl koldt vand
2 dl Rugmel
Fuldkornshvedemel

Sådan gør du: Bland gær, salt, græsk yoghurt og koldt vand i en skål og rør sammen med en ske. Når gæret og saltet er opløst, blander du rugmelet i, og rører sammen til der ingen klumper er. Tilsæt fuldkornshvedemelet lidt af gangen og rør med skeen til dejen bliver for tyk til at kunne røre i. Herefter ælter du dejen med hånden i skålen, og tilsætter stadig mel hvis nødvendigt. Dejen skal være blød og sammenhængende uden at klistre. Vær dog opmærksom på ikke at putte alt for meget mel i her, da der også kommer mel på dejen, når den skal rulles ud.

Dejen skal hvile 30 min på køkkenbordet. Men den kan sagtens laves i god tid i forvejen, og stå i køleskabet. Så skal den blot tages ud 30 min inden brødene skal bages.

Del dejen op i ca. 10 stykker. (Stykkerne skal være på størrelse med et lille æble). Rul et stykke dej tyndt ud, og bag det på begge sider på en meget varm pande. Fortsæt med resten af dejen.

Tips til ændringer: Du kan bruge den type mel som du selv synes om i stedet for rugmel og fuldkornshvedemel. Man kan også komme tørre krydderier i dejen. F.eks. gurkemeje, rosmarin eller basilikum. Så skal de i dejen inden melet. Du kan også drysse sesamfrø på brødet, inden du bager dem på panden. Drys frøene på den udrullede dej, og kør kagerullen over frøene et par gange så de hænger fast. Bag siden med frøene først.

Hummus

Hurtig og simpel hummus.

Ingredienser:
1 dåse kikærter
1 citron
2 fed hvidløg
salt, peber
Olie (Brug den olie du synes om. Olivenolie er vist det, man normalt anvender. Jeg bruger dog solsikke eller rapsolie, da jeg ikke kan lide olivenolie.)

Sådan gør du: Skyl kikærterne ret godt og si dem. Pil to fed hvidløg og kom både hvidløg og kikærter i en blender/stavblender, sammen med en smule olie og saften fra den halve citron. Kør det i blenderen til det er glat og ensartet uden klumper. Tilsæt evt. lidt mere olie og/eller citronsaft og smag til undervejs. Når det har den rette konsistens, smager du til med salt, peber og evt. mere citron og olie.

Tips til ændringer: Man kan godt putte Tahin i (som jo egentlig oprindeligt er en ingrediens i hummus), jeg kan bare ikke lide smagen. Det gør du efter din egen smag og behag.

Kokosris med grønsager

Kokosris med grønsager.

Ingredienser:
Ris
Kokosmælk
Rød peberfrugt
Tomater
Agurk

Sådan gør du: Kokosris er meget simpelt. Du koger risene som normalt, men erstatter vandet med kokosmælk. Til en portion ris til 4 personer bruger jeg ca. en halv agurk, 1 rød peberfrugt og 10 cherrytomater. Alle grønsagerne hakker jeg ret fint, og tager kødet ud af tomaterne først. Grønsagerne kan enten serveres ved siden af, eller blandes i risene.

Tips til ændringer: Blandes grønsagerne i risene, får man en form for salat, der kan anvendes som tilbehør til mange forskellige retter. Alle slags grønsager man synes om i en salat kan jo bruges her også.

Mangochutney med æble og chili

Mangochutney med æble og chili

Ingredienser:
1 stort løg
1 æble
1 moden mango
1 tsk tørret chili flager
hvidvinseddike
salt, peber, olie
evt. honning

Sådan gør du.
Skræl og skær løget i tern. Svits det i en gryde med olien. Imens det steger ved svag varme, skræller du æblet og skærer det i tern. Når løggt er gennemsigtigt, kommer du æbleternene i. Mangoen skæres i tern og kommes i gryden med det samme. Tilsæt nu chiliflagerne. Når æble og mango begynder at blive bløde tilsættes salt, peber og 2 spsk hvidvinseddike. Lad det koge godt sammen. Smag til med eddike, salt, peber og evt honning løbende, for at få den rette smagskombinations af sur/sødt/stærkt.

Når chutneyen har en tyk og blød konsistens, og har fået lidt farve, puttes det på et glas med låg. Det kan holde sig i køleskabet ca. 1 uge.

Tips til ændringer:
Denne chutney er ret stærk for mine smagsløg – så tilsæt mere eller mindre efter din egen smag. Du kan jo nøjes med en halv tsk chiliflager til at starte med, og så komme mere i hvis nødvendigt.

IMG_3845

 

Jeg har fået en forespørgsel :)

I går blev jeg spurgt om jeg ikke vil lægge opskrifter ud på en middag med kylling, fladbrød, mangochutney mm., som jeg har lavet nogle gange. Den består af flere elementer – så jeg vil lægge dem ud en af gangen, da de sagtens kan bruges hver for sig i andre menuer.

Dog består min ret af:
Yoghurt og paprika marineret kylling
Kokosris med grønsager
Fuldkornsfladbrød
Mangochutney
Hummus

Og så lige et mange tak for forespørgsel på opskrifter 😉

IMG_3846

Tærte med spinat og porre

Nem tærte med spinat og porre.

Når jeg skal lave en madtærte… ja så køber jeg altså dejen. Til hverdag gider jeg simpelthen ikke lave den selv. Det kan man naturligvis sagtens, men jeg trøster mig med at Jamie Oliver, også bruger købte deje engang imellem. 😉 Heldigvis er man nu begyndt at kunne købe fuldkorns tærtedej. Så føler man sig da lidt sundere. 🙂

IMG_3447

Ingredienser:

1 færdig tærtedej
1 pose frossen spinat
3 porre
6 æg
3 spsk græsk yoghurt (eller creme fraiche)
50g revet parmesan
Evt. lidt mælk
salt
peber

Sådan gør du:
Start med at tænde ovnen på 200 grader og lad en bageplade stå derinde. Pensel din tærteform med en lille smule olie, og put den færdigkøbte tærtedej i. Olien er kun for at den slipper lettere når den er bagt. Sørg for at dejens kanter er lidt oppe over formens kanter, ellers krymper dejen meget under bagningen, og du risikere at fyldet vælter ud over tærtens kanter.
Skær porrene ud i ringe og svits dem i en gryde med lidt olie til de begynder at tage lidt farve. Tilsæt så spinaten, og lad det stå ved svag varme til den er optøet. Imens kan du lave æggemassen. Put de 6 æg og den græske yoghurt i en skål og pisk sammen. Tilsæt det revne parmesan samt salt og peber. Dette piskes igen. Hvis æggemassen er meget tyk, tilsætter du lidt mælk, så massen får en tykflydende konsistens. Stil æggemassen til side.
Når spinaten er optøet, smager du porre og spinat fyldet til med salt og peber. Herefter kommes fyldet i tærten i et jævnt lag. Til sidst hældes æggemassen over tærten. Sørg for det dækker fyldet så godt som muligt og ligger i et jævnt lag.
Evt. kan der rives lidt parmesan over tærten nu, så får du en sprød overflade.

Tærten sættes på den varme bageplade, og bages i oven til den er gylden. Ca. 30 min. (Den varme bageplade hjælper til med at bage tærten hurtigt nedefra, så bunden ikke bliver alt for våd).

Tip til ændringer:
Tærten kan også tilsætte kylling. Så bruger jeg kun 2 porre og ca. en halv pose spinat, samt to kyllingebryster skåret i små tern. De svitses kort i gryden med porre, inden spinaten tilsættes.

IMG_3590

 

 

Sund smoothie med kokos og bær

Sund smoothie med kokosmælk og bær. Nem morgenmad til både voksne og børn.

Til 2 personer.

Ingredienser:
1 banan
1 lille dåse kokosmælk
1 æble
1 halv lime
1 pose frosne bær
evt. lidt appelsinsaft/juice

Sådan gør du: Put banan, bær, kokosmælk og det skrællede æble i en blender. Blend det, til det er glat og uden klumper. Tilsæt evt. lidt appelsin juice løbende, hvis det har svært ved at kører i blenderen. Smag til med lime saft bagefter.

Tips til ændringer: Hvis du gerne vil have mere fylde i smoothien, kan du tilsætte lidt havregryn, og spise det med ske bagefter. Så har du også mulighed for at putte noget topping på – f.eks. frisk frugt, nødder eller mysli. På billedet af min smoothiebowl her har jeg brugt hindbær, men synes også det smager super lækkert med blåbær.

IMG_3502

Impuls bagning

Her til morgen fik jeg den gode ide, at bage lidt lækkert til fredagsaftenshygge og weekenden. Det skulle jeg så åbenbart i gang med, med det sammen – men så er dagen da også kommet i gang 😉

Jeg ville bage mine banan/chokolade muffins uden sukker. Bare for at holde det lidt sundere. Godt i gang med at måle op og piske sammen, opdagede jeg, at jeg var en banan i underskud. Oh No! Så jeg måtte lige ændre en smule i opskriften. Heldigvis fungerede det fint.

Jeg valgte at erstatte den manglende banan med et æg og en smule olie. Og ellers så bare følge opskriften. Ændringerne skiver jeg som et tillæg til den eksisterende opskrift, så den kan ses der.

Men det kan altså godt lade sig gøre at få et lækkert og godt resultat, selvom man tilpasser en opskrift lidt til det man har på lager. 😉

God fredag 🙂